LET'S COOK: CHOCOLATE GANACHE SENANG & SEDAP

/
0 Comments
Bismillah

Assalamualaikum

hye korang

ye..korang la..sape lagi aku nak hye?

smile..=)

okay..sebab semalam dah penat menaip..resepi untuk ganache di sambung hari ini..tapi Nigella panggil frosting..same ea?..tp aku tgk cam ganache..what ever.. 

LET'S COOK!


CHOCOLATE GANACHE SENANG & SEDAP



BAHAN-BAHAN:

125 ml  AIR
175 g  BUTTER
300 g  COKLAT MASAKAN
30 g  BROWN SUGAR (optional)


AIR
air biasa je..air tak panas


BUTTER
Dlm resipi asal guna unsalted butter..but u know i is suke guna ape je yg ade kat rumah..once again..BUTTERCUP!..k bye..=)


COKLAT MASAKAN
Dlm resipi asal guna best quality dark chocolate..which is aku rase lagi pahit dari coklat masakan aku nih kot..coklat ni korang kecilkan size die k..contoh cam aku hiris cam kat gambar atas tu.


BROWN SUGAR
Dlm resipi asal guna dark brown muscodova sugar..once again aku kena type pepanjang kan..it's ok..atleast korang tau..part brown sugar nih aku rase next time kalau aku buat aku xletak brown sugar nih kot sebab pada aku manis..The Hub pn cakap manis.. tappi korang yg suka manis okay je..tapi tak bagus k untuk kesihatan korang..

senang je kan..

4 barang je..kalau korang tak nak letak brown sugar tuh baru 3 barang je..

so let's check the steps!

STEPS:

1.MASAK AIR+BUTTER+BROWN SUGAR DGN API PERLAHAN
korang masukkan air+butter+brown sugar dalam kuali leper ke periuk ke..tak kisah k..yang penting korang masak guna api perlahan..untuk biar bende nih sume cepat larut butter tu potong kecik2.sentiasa kacau supaya cepat larut.

2.BILA DAH START MENDIDIH MATIKAN API.
bila korang nampak bubble2 tepi periuk tu cepat2 matikan api..kalau tak gula kau hangus aku tak tau ea..jgn salahkan aku plak..larutan tu akan jadi macam nih..


3.TAMBAH COKLAT PADA LARUTAN TADI.
korang tuang je coklat cam nih..


pastu korang goyang-goyang kan periuk atau kuali leper korang..tak kisah la arah jam ke..lawan jam ke..korang pernah main hoola-hoop kan?yg gelung bulat letak kat pinggang pas tu korang gelek2 tuh..hehe..buat cam tu la..tapi kat periuk..bukan korang yg goyang2..=)

aku buat ganache nih kejap je..dalam 10-15 minit je kot..

pas tu nih la hasilnye..=)


aku sangat suka kan hasilnye yang licin je tu.kilat pulak tu..cam cermin..hehe..time nih die mmg cair..kalau korang nk lepa pada kek kene tunggu 1- 1 setengah jam..jangan masuk dalam peti sejuk..nnt die dah tak kilat..(tu sume keje org xsabar cam aku)..

jom layan gambar nih..


before


after


aku happy sangat sbb frosting @ganache nih mmg sedap..kek nih siap aku belah 2 pastu letak chocolate nih tengah2..pastu balut lagi selutuh kek itu..mmg dapat banyak ..kalau korang tak nak letak tengah2 buat la separuh sukatan je..

aku nasihatkan korang buat ganache nih dulu sebelum korang buat kek..so..tak yah la tunggu lame kan..ade hati nak nasihat orang lagi..hahah..

okay tu je untuk kali ni..

till then

Assalamualaikum



Lot's Of Love,
Mrs.Zairi









You may also like

Tiada ulasan: