HOMEMADE CHOCOLATE DEEP SAUCE

/
0 Comments
Bismillah

Assalamualaikum

hai

hari nih nak share 

how to make chocolate sos..

yeah!

okay..idea nk buat chocolate sos nih datang time aku tengah syok semangat nak buat donat..

so konon nak buat ala-ala donut BIG APPLE tu la kan..

sebab aku peminat setia ALIEN by BIG APPLE..


filling chocolate
topping chocolate
pastu ade parutan chocolate lagi

memang penggemar chocolate sangat suke kan ALIEN ini..

sebab tu terinspirasi nak buat macam nih jugak..

choc sos ni jugak bole jadi sebagai:


1.GANACHE
-untuk cake..guna time baru lepas buat..time cair2 tu

2. DEEP SOS
-nak cicah ngan donut ke kan
-time aku cicah donut hari tu..aku dah masukkan choc nih dalam peti sejuk..so bile nak jadikan sos balik..masak air panas..tuang dalam bekas besar sikit..dah tu rendam tupperware chocolate dlm air panas tu..nnt choc tu melt..agak2 je..tak perlu cair sangat..

3.CHOCOLATE SPREAD
-ni feeling2 makan nutella..hihi
simpan dalam peti sejuk..nak makan keluarkan..biar 10 minit..dah boleh spread kat roti anda..=)

so hari nih moh le kite masak 

CHOCOLATE SOS
bahan-bahan:
200ml  whipping cream
250 g  baking chocolate
1 sudu besar  butter (aku guna coconut oil)


WHIPPING CREAM
-selalunya brand emborg nih beli satu mesti rm7.29 kalau kat giant..tapi hari tu kat giant buat sale value pack RM 15.88 ade 3 kotak..mesti la termimpi2 bile tido malam kan..asal gi giant mesti gi bertapa 5 minit depan whipping cream..sampai akhirnya dapat jugak beli...hihi

BAKING CHOCOLATE
-ni aku beli kat @MART..tempat lain mcm mahal sikit..

COCONUT OIL
-rumah aku tak de butter..so aku gantikan je dengan coconut oil..

tu je 3 barang..mudah kan!

jom kite terjah cara nak buat plak..

STEP:

1.HIRIS CHOCOLATE
-hiris chocolate masakan supaya senang cair dan sebati dengan whipping cream nnt..kalau korang nak guna chocolate chip pun boleh..=)




2.PANASKAN WHIPPING CREAM
-masukkan whipping cream dalam periuk ke..non stick pan ke..tak kisah k..yang penting aku dan kuali kesayangan tak dapat dipisahkan..=)
-panaskan sampai ade bubbles kat tepi cream tu..okay dah boleh tutup api..



3.MASUKKAN CHOCOLATE DALAM CREAM.
-korang tuang je chocolate yang dah siap hiris tu..biar jap dalam 2 minit..pastu boleh start gelek kuali tu macam korang main hoola-hoop mase kecik2..hasilnye akan jadi macam nih..


tadaaa!!
korang tak perlu pun guna whisk ke ape k..gelek je dah memadai..=)

4.TUANG SESUDU BUTTER
-bagi yang xde butter macam iollss..boleh la guna coconut oil...=)
-bagi yang ade butter..cedok sesudu butter dan cairkan ye..=)


HASILNYA..


boleh terus simpan dalam peti ais..=)

bahagia sangat dapat makan ni dengan roti..terus terlupe kat peanut butter chocolate yang suatu masa dulu menjadi pujaan hatiku..=)

so far dah 2 - 3 buat donat xpernah pun donat tu jadi macam big apple punye..leper..

salu jadi bulat tembam bukan main je..

sape tau nak buat donut leper mcm kat big apple tu?

sape tau boleh share resipi kat ruang comment ea..

so itu je la untuk entry kali ni..

di harap korang pun bahagia bile makan sos coklat tu nanti ye..=)

till then..

Assalamualaikum..


Lot's Of Love,
Mrs.Zairi



You may also like

Tiada ulasan: