LEMPENG DAN SAMBAL TUMIS

/
2 Comments
Bismillah

Assalamualaikum

hye

morning!

semalam aku boring..

pastu tekak nih macam nk mkn lempeng sambal tumis  plak..

dah la buat sambal tumis sebelum nih tak jadi !

rasa diri ini pathetic looser je..

da kawen pun tak pandai2 masak sambal tumis..

perkara2 sebegini tak perlu di adu kepada mak ye..

dialog halilintar membelah bumi akan keluar kalau hal seperti ini di adukan..hihi

contoh dialog:

TU LAH ! DARI DULU SURO BELAJAR MASAK MALAS!

SEKARANG BUAT APA KAU MENANGIS DISINI!! PEGI MENANGIS DI SANA!!

okay..yang dialog no 2 tu tipu! hahah

itu ala2 kasim selamat nyonya mansor!

antara 2 darjat sangat perangai kau kan!

so bile jumpe pakcik google mesti la taip macam ni:

RESIPI SAMBAL TUMIS SEDAP DAN MUDAH!

haha!

aku memang suke masak yang mudah2 je ye..

selalu kalau taip kat google memang key word 'SEDAP' dan 'MUDAH' tak kan dilupakan ye..

so bila dah jumpe..

terus gi dapo! masak!

dah siap!



post gambar kat fb!

kak Arin Kyoko mintak resipi..

hihi comel betul la kak arin nih..

okay kak arin..

entry nih khas untuk kak Arin..

amboi ewah2 sangat! hihi

okay moh le tengok resipi..

LEMPENG

bahan-bahan :

TEPUNG GANDUM
GARAM
AIR
MINYAK

cara-cara:

1.SATUKAN TEPUNG,GARAM 
-tepung agak2 korang ar..aku tak pernah sukat pun..garam plak..aku suke lempeng tu rase masin sikit..pn agak2 jugak..kacau rata

2.MASUKKAN AIR
-jangan terlalu pekat mcm nk buat jemput2 dan jgn terlalu cair..kacau rata..

3.BLENDER ADUNAN
-yes! aku bukan seorg yg penyabar nmpak tepung berketul2 ye..masuk je dalam blender habes cite! masalah selesai dalam beberapa saat je..hihi

4.MASUKKAN MINYAK
-masukkan minyak sikit dalam adunan yg masih dalam blender td..blend lagi skali n siap!

5.MASAK ATAS KUALI NON STICK
-biasa aku pakai kuali biasa je..semalam kuali biasa buat perangai ..non stick pan menjadi pilihan hati semalam..hihi

k dah tu je pun nk buat lempeng..senang kn?

okay...

resipi sambal tumis nih jumpe kat blog ammy..

ammy..tq ye sambal tumis mu mmg sedap!!

jom kite siasat bahan2 dan cara2 nya!


SAMBAL TUMIS

Bahan-bahan :
5 biji bawang merah *
1 labu bawang besar *
½ inci belacan bakar *
1 cawan ikan bilis (dibasuh dan tanpa digoreng)
270 gm cili kering kisar/giling
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukupnya
1 labu bawang besar (dihiris)
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan bertanda * dikisar bersama.

Cara-cara :
1.  Panaskan minyak di dalam kuali.
2.  Tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
3.  Masukkan cili kisar/giling tumis hingga pecah minyak.
    Guna api perlahan.
4.  Selepas terbit minyak, masukkan ikan bilis, kacau lagi.
5.  Masukkan air asam jawa dan hirisan bawang besar.
6.  Masukkan garam dan gula secukupnya.
7.  Apabila bawang sudah layu, dipadamkan api.
8.  Boleh dihidang bersama nasi lemak, roti putih,lempeng,ubi rebus! 

p/s: 270g cili kisar tu..aku takde cili kisar..tak kuasa mak jemah nak blend asing2..jadi aku terus amik segenggam penuh lada kering..rebus..blend sekali ngan bahan kisar..

TIPS: masak sambal kena lama supaya sambal takda rasa macam mentah..!

itu je entry kali ini..

diharap kak Arin happy dengan resipi nih..

untuk sesiapa yang tak suke bawang putih..

resipi nih tak menggunakan bawang putih ye..

diharap korang happy !

selamat mencuba!

till then people..

Assalamualaikum!!


Lot's Of Love,
Mrs.Zairi








You may also like

2 ulasan:

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  2. Xperlu msokkn bwang putih ke utk smbal?

    BalasPadam