RESIPI NASI AYAM PALING MENJADI !!

/
0 Comments
Bismillah

Assalamualaikum

hai..

sihat ke semua?

nih cite 2 hari lepas..

aku kan ganti puasa..

pastu tekak bile puasa kan agak macam serakah sikit..

nak makan itu la ini la...

so aku pun melayan la keserakahan tekak ini

so 2 hari lepas

tekak yang serakah nih teringin nak makan

nasi ayam..

ayam memang baru beli dalam fridge..

tapi den tak penah plak masak nasi ayam nih..

terpaksa la mintak bantuan pakcik google..

teringin sangat sampai sanggup cuba okay..

salute dengan diri sendiri..

ketepikan ALASAN!

YAKIN je!

eh ter'mode' motivater plak..

ahaks!

so dah dapat dah resipi dari pakcik google..

aku pun dengan gagah berani melangkah ke ruang dapur

amboi..gagah berani sangat ! haha

keluarkan ayam sume..

memang barang sume ade kat dapur..

terus je la memasak dengan hati berbunga-bunga..

dengan harapan nasi ayam ku sedap..!

miahahah..

jiran sebelah macam memahami sup ayam aku tak cukup..

die bagi semangkuk sup ayam..

alhamdulillah

rezeki orang puasa..hihi

okay resepi aku amik dari blog kak pilla..

kak pilla..sedap nasi ayam kak pilla..!

thank you..hihi

jom tengok resipi:





NASI AYAM

3 pot beras 
basuh beras bersih-bersih dan toskan

lemak dan kulit ayam 
(jangan buang.. basuh bersih dan guna untuk masak nasi)

3 sudu majerin

(bahan tumbuk)
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

* on kan rice cooker anda.. bila dah panas, masukkan majerin.. tumis bahan tumbuk hingga perang.. masukkan lemak dan kulit ayam.. tumis sekali ya.. kemudian masukkan beras tadi dan kacau rata-rata hingga wangi.. membunuh ok bau dia time ni.. hahah.. kemudian masukkan sup dari rebusan ayam.. jangan banyak sangat air takut nasi menjadi lembik.. kurang tak pe.. Ok!! siap nasi ayam!!!! kalau sup tak cukup, pepandailah korang tambah air biasa ke apa.. hehehe

SUP
potongan ayam

(bahan tumbuk)
4 biji bawang putih
2 biji bawang merah
2 inci halia

1 kiub ayam
daun sup
daun bawang 
bawang goreng

*tak perlu tumis.. didihkan air.. lebur je ayam ngan bahan tumbuk tu.. campak kiub ayam.. masukkan garam.. bila ayam dah masak, tutup api.. keluarkan ayam dan toskan ayam.. sup tu bahagikan ye..separuh untuk masak nasi.. dan selebihnya untuk dimakan bersama nasi ayam.. campakkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebagai hiasan ;)

AYAM
Bahan perap
sos tiram
kicap cair
kicap manis
madu
3-4 titik minyak bijan
Lepas perap/lumurkan.. panaskan minyak.. dan goreng ayam.. tak perlu lama.. sebab ayam dah masak.. sampai nampak cantik je terus angkat.. potong-potong ayam macam kat stall nasi ayam :)

KUAH LADA
4-5 lada hidup (merah)
1 biji bawang putih
sedikit gula
sedikit garam
1/2 sudu kecil cuka
2 sudu makan cili sos
*blend kesemua bahan.. cili sos tak yah blend dulu pon takpe.. kemudian panaskan periuk.. tambah air dan cili sos (ikut tahap kepekatan masing-masing)

KUAH KICAP
*Guna balance perapan ayam tadi.. campurkan dengan kuah sup.. kalau cair.. tambah lagi kicap manis.. 

memang senang je k sebenarnye..

hihi

rasa bangga jap sebab sedap!!

kalau korang nak cube..

resipi nih memang menjadi!!

sbb aku yang salu buat new resipi first time tak jadi pun..boleh jadi sedap..

untuk amatur sangat di syorkan ya!!

okay dah

itu je...

till then..

Assalamualaikum



Lot's Of Love,
Mrs.Zairi





You may also like

Tiada ulasan: