LET'S COOK! : IKAN BAKAR PALING SENANG DALAM DUNIA !

/
3 Comments
Assalamualaikum

hye korang

yay !

hari nih kite main masak-masak k..

korang pernah tak nak mkn lunch kat ruma tapi tak nak kecah-kecah sangat masak..dalam erti kata lain korang is "M"..

well..

aku ade resipi baik punye untuk korang..

selain itu,resipi ini juga adalah resipi sehat sejahtera..=)

sebab tiada penggunaan minyak..

okay..let's !

IKAN BAKAR PALING SENANG DALAM DUNIA

BAHAN-BAHAN:

IKAN CENCARU
tak kisah berapa ekor..aku ngan Mr.Zairi sorang satu..
pastikan korang bersihkan ikan nih betul2 bersih ye..cuci guna limau..


GARAM
garam haruslah ade kan..aku gune setengah sudu untuk sekor nih..lumur habis..dalam-dalam..kepala..badan sume..tapi kalau korang rase banyak sangat bole kurang kan..aku suke masin sikit.


okay dah..

itu je..

mesti korang tertanye2..tak kan tu je?

ye..itu jela..kata paling senang di dunia..

jadi memanglah 2 BAHAN JE okay kawan-kawan sekalian.


CARA-CARA:

1.PANASKAN OVEN 200 DEGREE 10 MINIT.
kalau korang xde oven boleh je guna kuali.tapi korang kene balut ikan tu guna daun pisang.
aku pernah la jugak try guna kuali..tapi aku xde daun pisang..lahai..cane nih..call mak aku..mak aku cakap bole je kalau tak balut.tapi kene letak minyak sikit..aku pun buat la ikan tanpa balutan..tapi hasil xmemberansangkan..isi ikan terlalu kering..pastu kulit ikan dah terkopek2 melekat kat kuali..aku xsuke.aku nak makan ikan yang perfecto!
jadi aku pun keluarkan la oven yang dapat time kahwin hari tuh..
jadi disini la bermulanye kisah sedap ikan bakar ku..hehe.=)




2.LUMUR IKAN DENGAN GARAM.
sementara tunggu oven panas..korang lumur la ikan guna garam..
pastikan korang lumur bahagian perut tuh lelebih sket..pas siap lumur bole la letak atas tray ready untuk di bakar..

okay..aku guna baking paper buat alas..tapi kalau korang xalas pun xpe sebenarnye..nih sebab hari tuh sungguh-sungguh mintak Mr.Zairi belikan..untuk skali kegunaan je..jadi sebelum die mempersoalkan kenapa xguna.baik aku guna..hehe..


3.BAKAR DENGAN SUHU 200 SELAMA 20 MINIT.

okay..untuk aku timing ideal 20 minit.sebab aku xsuke isi keras..just nice masak..lembab2..walla!nyumms k kalian..untuk korang yg first nak try aku rase 25 minit kot..sebab aku takut korang buat 20 minit nnt korang rase ikan tuh cam xmasak plak..

okay..ni la hasilnya..


nampak ikan nih sempurna kulit tak terkopek2 macam masak guna kuali.
i is happy okay..bole senyum sampai telinge..=)

aku suke makan ikan bakar nih dengan sambal kicap


manakala Mr.Zairi suka makan cam tu je..

ala..resipi sambal kicap?

okay2..quick n easy..

SAMBAL KICAP
BAHAN-BAHAN:
CILI PADI
segenggam

BAWANG PUTIH
3 biji

KICAP MANIS
ikut suke korang

LIMAU SAMBAL
limau yang salu orang buat limau ais tu..tau kan?
2-3 biji

CARA-CARA:
1.MASUKKAN CILI,BAWANG KICAP DALAM BLENDER.
pastu korang blend jela.keluarkan perah limau..siap!
senangkan.

2.KALAU TAKDE BLENDER.TUMBUK CILI DENGAN BAWANG PUTIH.
sampai hancur ye..pastu dah hancur.keluarkan.letak dalam bekas.letak kicap.gaul2.perah limau..siap! mudah k.

p/s:tahap kemasaman tertakluk kepada korang.kicap pun same.
okay korang..tu je untuk entry kali nih..
happy cooking!

till then...

Assalamualaikum..



Lot's of Love;

Mrs.Zairi





You may also like

3 ulasan: