LET'S COOK : SAMBAL UDANG KACANG GORENG..

/
0 Comments
Assalamualaikum

hye korang..jumpe lagi..=)

okay hari nih nak update pasai masak sambal udang kacang goreng.okay..aku faham ape dalam fikiran korang...bukan kacang di goreng letak dalam udang ye! itu salah sama sekali! korang dulu time2 sekolah pernah dengar x kawan2 korang cakap 'ala..ni kacang goreng je!' sama maksud dengan 'ala..ni senang je!.. okay kacang goreng nih yg aku maksudkan..

SENANG !

EASY !

CINCAI !

MUDAH !

KACANG GORENG !

kalau korang xpenah dengar kawan2 korang cakap or anak sedara or sanak saudara..or orang yg kau xkenal cakap ke...aku xboleh buat ape..cume kesian k kat korang xpernah dengar..tapi most of you mesti penah dengar kan...okay dah ! stop it ! sampai bile kau nak bebel ni?!

jom masak!

SAMBAL UDANG KACANG GORENG!

BAHAN-BAHAN:

UDANG 
10 EKOR

BAWANG BESAR 
 SUKU BIJI

BAWANG PUTIH 
 6 BIJI/ULAS

BELACAN 
 SIKIT

CILI KISAR 
 2 SENDUK

GULA 
 1 SUDU MAKAN

AIR ASAM JAWA
- SEJEMPUT + 1 MANGKUK KECIL AIR

MINYAK MASAK 
 1 SENDUK


CARA-CARA:

1.tumbuk bawang besar,bawang putih,belacan 
untuk yg xde blender...sape yg ade blender..korang blend je dengan cili skali..

2.masukkan 1 senduk minyak masak dalam kuali.
tunggu panas..minyak kene banyak sket bile nak masak sambal baru cili bole masak..nih mak ngan mak mertua aku yg cakap..seriuous k mmg kene pkai bnyk sket..time dah siap aku gigih buang minyak yg layer atas tu..xsuke.

3.masukkan bahan yang dah tumbuk tadi..tumis jap..
bagi yg guna blender bole trus masukkan cili sekali..aku guna lesung batu okay..lesung batu comel..sebab duduk berdua je..=) so kene la tumbuk..cili beli dah siap kisar je..

4.masukkan 2 senduk cili...masak sampai garing..
okay..bg newbies cam aku nih..korang mesti tertanye2 how is garing look like kan?aku rase cam ni..bile korang masuk kan cili first2 kan die colour merah cili...nnt time die dah garing die colour merah gelap cam maroon sket..pastu ade layer minyak atas die..

5.dah garing masukkan air asam jawa..dan gula 1 sudu okay..
aku xguna garam masak sambal..aku xtau kenapa..mak aku masak cam tuh..=)

6.masukkan udang..masak hingga pekat sket sambal tu.
korang tau kan bentuk sambal cane..so kepekatan mengikut citarasa korang ar..tunggu udang masak..udang masak xlame..bile die dah orange colour tuh dah masak la tuh..

7.tutup api! siap di hidang!

okay..ni lah hasilnye..=)

gigih i masak pepagi pas subuh nak bekalkan mr.zairi gi keje untuk die makan lunch nanti... dengan sayur kacang boncis goreng kicap kat next entry k..

i hope u love it b..
even though u xbace nih..
i love u mucho k!=)


k dah..tu je..
till then...
Assalamualaikum

lots of love,
Mrs.Zairi





You may also like

Tiada ulasan: