HOMEMADE KENTANG PUTAR..SEDAP WEYH !!

/
0 Comments
Bismillah

Assalamualaikum

hai!

okay..last week..

aku hari-hari ikut The Hub gi keje..

sebab bulan puasa nih..

cuaca panas sangat...

duduk kat ruma macam sauna pulak..

so The Hub pun dah offer..

i follow....hihi

aku suke je sebab bawah office die ade mall kan.

kalau boring boleh cuci mata.

walaupon aku ikut The Hub gi keje aku bukan  berkepit dengan die je...

dekat level 2 ade libraby..so aku duk la library..

sambil online..

pastu terjumpe!

KITCHEN CONUNDRUMS
with
Thomas Joseph

kat youtube..best giler tau!

aku siap download macam-macam episod..

so hari tu ade tengok die buat kentang putar!

senang giler je tgk die buat..

jadi aku pun terpedaya..

download video tu..

study 2-3 kali..

pastu kebetulan kat ruma ade kentang russet..

moh le kite buat kentang putar..

The Hub tak suke kentang putar..

tapi aku suke sangat-sangat..

lagi bile dapat buat sendiri..

terus terkembang-kembang hidung sebab first time buat dah tu sedap!

hihi

okay.. let's check it out!

HOMEMADE KENTANG PUTAR



BAHAN-BAHAN:

KENTANG RUSSET
SUSU
BUTTER/MARGERINE
GARAM
SERBUK BALCKPEPPER



KENTANG RUSSET
-kentang russet kulit die macam tak lawa sikit..tapi isi die lembut..aku pakai kentang russet mase buat kentang putar hari tu. aku guna 4 biji da macam nak penuh tupperware aiskrim colour biru tu.


SUSU
-aku guna susu magnolia smoo...sebotol kecik dalam harga rm2.20..


BUTTER/MARGARINE
-aku guna margarine sebab takde butter..dalam setengah cawan ye..
GARAM
-dalam setengah sudu besar.

SERBUK BLACKPEPPER
-kalau tak suke boleh tukar serbuk lada putih ye..sebab aku yang ade kat ruma nih memang blackpepper je..The Hub tak suke lada putih..so boleh letak dalam suku sudu besar.


CARA-CARA:

1.KUKUS KENTANG 20-25 MINIT.
-cuci bersih..kupas..belah 2 atau 4 kukus dgn api besar...selama 20-25 minit.

2.CAIRKAN MARGARINE + SUSU.
-lagi 10 minit kentang nak siap kukus..korang boleh start panas kan kuali cairkan margarine n masukkan sebotol susu..
-biar sampai mendidih kat tepi-tepi tu..

3.MASUKKAN GARAM+BLAKPEPPER.
-bile da ade bubble2 tepi2 susu tu..bole masukkan garam n blackpepper..kacau sampai garam larut..n matikan api.

4.LENYEK KENTANG GUNA GARFU.
-alih kentang dalam bekas besar sikit..lenyek kentang guna garfu masa nih memang kentang sangat lembut..

5.TUANG CAMPURAN SUSU SIKIT-SIKIT.
-bile dah siap lenyek tu korang boleh la tuang campuran susu tadi sedikit demi sedikit..sampai korang puas hati dengan kadar kelembutan kentang putar korang..

-aku habes kan je sebotol susu tu untuk 4 biji kentang russet..

6.READY TO SERVE!!
-sedap tau makan panas-panas.. 

senang je tau buat kentang putar nih..

tak perlu dah sos macam kfc tu..

memang sedap dah..

nak aku attach sekali video yang buat aku terpedaya tu..hihi


okay dah...

tu je nak share hari nih..

till then people..

Assalamualaikum


Lot's Of Love,
Mrs.Zairi


You may also like

Tiada ulasan: