LET'S COOK : BAKED CHOCOLATE CAKE

/
0 Comments
Bismillah

Assalamualaikum

hai!

last week macam tetibe rasa nak makan cake chocolate..

disebabkan oleh ketiadaan encik penimbang..terpaksa la cari resipi yang menggunakan cawan je..

dan keajaiban berlaku!

TING!

 ade member kat fb post resipi yang simple untuk buat chocolate cake!

it's a yeay!

and it's double yeay! coz resipi tuh guna cawan sebagai sukatan..

haha..=)

terus call The Hub

"sayang tolong belikan i loyang kat D.I.Y..i nak buat cake chocolate..barang sume dah ade..loyang je takde nih.."

aku dengan sepantas kilat google gambar loyang yang dikehendaki dan terus hantar kat The Hub..

sebab oven di Little Sand Castle ini comel je..loyang tertentu je yang bole masuk..

loyang tuh RM3.30 je kat d.i.y

tq husband..=)

keesokan harinye..

okay sume barang dah ade..

tibe2!

tak jadi buat sebab!

takde peng-ayak tepung..

tepung mesti kena ayak ye kawan-kawan ku yang dikasihi..

sebab aku pernah buat chocolate cake tak ayak tepung..nanti dah masak ade bintik2 putih..

maksudnye ape?

tepung tu tak larut sepenuhnya..die berbiji2 nanti..

jadi terpaksa..

sekali lagi

kring kring..kring kring

"hello assalamualaikum b..u tolong i belikan penapis  kat d.i.y nak ayak tepung nih nak buat cake chocolate.."

penapis tu pun murah RM2.30 je..besar cam gayung kat bilik air.=)

once again tq husband..=)

terus excited nak buat cake tuh..

nih resipinye

BAKED CHOCOLATE CAKE



BAHAN-BAHAN:

1 CWN  SERBUK KOKO*
1 CWN  GULA HALUS*
1 CWN  MINYAK MASAK*
1 CWN  SUSU PEKAT*
1 CWN  AIR PANAS*

2 CWN  TEPUNG GANDUM#
1 S/TEH  BAKING POWDER#
1 S/TEH  SODA BIKABONAT #

3 BIJI  TELUR


STEPS:
1.MASAK BAHAN BERTANDA "*" DENGAN API KECIL.
masukkan je semua bahan dalam periuk..pastu masak dengan api kecil..bahan dah sebati boleh tutup api.

2.PUKUL TELUR HINGGA GEBU
aku guna mixer..pukul sampai colour jadi pucat.



3.MASUKKAN BAHAN "*" DLM TELUR
bahan * yg korang dah masak tadi..dah tutup api kan?telur dah gebu boleh masukkan campuran koko tadi dalam telur...pukul sehingga sebati.



4.MASUKKAN BAHAN "#" DALAM TELUR+KOKO
sila AYAK dulu bahan "#" sebelum masukkan..kacau sebati..prefer kaup balik..tapi aku guna je mixer..hahah..



5.BAKAR PADA SUHU 170-180 SELAMA 1 JAM
aku bahagikan adunan kepada 2 sebab oven aku kn comel..kena bakar 2 kali..kalau 2 kali tu setiap 1 aku set 30 minit..korang kalau bakar sekali je..check guna lidi or garfu..dah masak ke x..kalau tak masak lagi tambah masa sikit..

BEFORE

AFTER

Actually..resipi asal kene kukus..

tapi aku dengan selambe badak je gi bakar tanpa rasa bersalah..

pastu 

menjadi pulak tu..mestilah i is happy..=)

bile dah happy mestilah nak share ngan korang yang takde penimbang kat rumah kan..hihi

so resipi nih nak kukus boleh..nak bakar pun boleh ye..

cuma bile bakar die tak moist cam kukus la..

but still!

SEDAP YE!

hihi..

semoga perkongsian ini bermanfaat untuk orang yang takde penimbang cam aku..=)

pesanan untuk orang yang xde penimbang
don't worry..eventhough kite takde penimbang tapi kite still boleh baking!

jangan putus asa..=)

so till then people..

Assalamualaikum..




Lot's Of Love,
Mrs.Zairi



You may also like

Tiada ulasan: