LET'S COOK : JAPANESE COTTON CHEESE CAKE..

/
0 Comments
Bismillah

Assalamualaikum..

hey korang..

sebenarnye..takde mood nak type nih..

tapi gagah kan diri jugak menaip sebab dah lebih seminggu kemalasan bermaharaja lela di dalam diri ini..

okay

sebenarnye bukan malas k..the previous week aku ade project membuat kek kat rumah mak aku..so i is bz with the cake..tak main ar blog2 nih..(hokey..kau tak ya nk belagak sangat..cake takde blog jugak yg kau layan kn!dasar sangat)

aku tau korang tak suke bace intro pepanjang kan..

aku pendekkan..

aku buat japanese cotton cheesecake 2 kali kat ruma mak aku minggu lepas.

pendek kan?hehe..

jom tengok resipi..

LET'S COOK: JAPANESE COTTON CHEESECAKE




BAHAN A:

160 g  CREAM CHEESE
25 g  BUTTER
120 g  SUSU SEGAR


CREAM CHEESE
aku selalu guna brand tatura je..sebab murah..kat giant kalau nak hari raya mesti ade offer untuk tatura cream cheese nih..yg 250g baru je RM6.99..kalau kat Guan Seng our favourite kedai runcit kat Ayer Hitam tu..RM9.90 hokey..nampak tak penjimatan di situ..okay smile..=)

BUTTER
aku guna buttercup je..sebab since dulu time kecik2 mak memang guna buttercup..jadi buttercup bertakhta di hati..miahahah..okay..25g tu same dengan 1 sudu besar korang cedok penuh2..pastikan butter tu dah lembut la kan baru senang.

SUSU SEGAR
aku guna susu segar dutchlady..beli kat Guan Seng RM7.10 yg kotak besar.




BAHAN B:

40 g  TEPUNG KEK / TEPUNG GANDUM
30 g TEPUNG JAGUNG


TEPUNG KEK / TEPUNG GANDUM
aku guna tepung gandum je..sebab kat ruma aku memang tak  pernah ade tepung kek..kalau nak buat resipi aku akan elakkan resipi yang guna tepung kek..sebab aku rasa tepung kek tu macam mahal je..walaupun aku tak pernah pun ushar harga tepung kek itu..plus rumah mak aku sentiasa ade tepung gandum..=)

TEPUNG JAGUNG
mak aku punye tepung jagung la aku rembat..sape punye lagi..tak yah susah2 beli..sebab tak banyak pun guna..aku timbang satukan je tepung jagung dan tepung gandum tu..sebab nanti nak ayak..



BAHAN C:

4 biji  KUNING TELUR


KUNING TELUR
aku guna telur size B kot..besar jugak telur tu..aku tanye mak aku mak aku pun xtau size ape..tapi die beli kat kilang telur..haa..ko mampu beli telur kat kilang telur?dulu2 duduk kat rumah mak tok..kutip je telur kat reban ayam..kilang jugak tu..tapi jangan sampai kene kejar ngan mak ayam sudeh!=)



BAHAN D:

4 biji  PUTIH TELUR
1/8 sudu teh  CREAM OF TARTAR
100 g  GULA CASTOR
secubit  GARAM




 PUTIH TELUR
aku guna putih telur yang aku asingkan dari kuning telur tadi..letak putih telur dalam bekas kering yg besar sebab nanti nak beat guna mixer untuk jadi meringue.asingkan elok2..jangan termasuk air setitik pun..nanti meringue tak jadi..nak hamok 1 rumah tak ade guna ye dik non..hakak dah pesan dah nih..

GULA CASTOR
nampak tak gula ketul-ketul tu..hancurkan dulu siap-siap..supaya time korang beat nanti tak perlu lah korang merana sebab setongkol gula tu terpelanting kene kat muke sendiri..

CREAM OF TARTAR
aku agak2 je letak...hujung sudu..

GARAM
ye aku faham takde gambar..sebab secubit je..tak kose den nk snap gambo...




STEPS:

1.DOUBLE BOILER BAHAN A.
double boiler hingga cheese cair dan pekat.matikan api.


2.MASUKKAN BAHAN B
ayak terlebih dahulu bahan b sebelum masukkan kedalam adunan cheese tadi.gaul sebati..aku guna whisk..

3.MASUKKAN BAHAN C
kalau korang nak pukul dulu telur kuning tu untuk hancurkan sikit pun boleh..i is tak sabar..terus masuk kan je..pastu whisk la sampai sebati..

4.TEPIKAN ADUNAN A+B+C
dah sebati adunan tapi tepikan..sebab kite nak buat benda lain..time nih korang boleh la panaskan oven kalau korang terlupe nak panaskan first2 tadi..

5.PUKUL BAHAN D HINGGA JADI MERINGUE.
satukan bahan D dalam bekas besar..aku masukkan dalam bekas putih telur aku je..sebab aku dah letak putih telur dalam bekas besar tadi.

Before

After


pukul sampai bertanduk..nampak tak tanduk comel dalam dua gambar diatas..=)

6.MASUKKAN ADUNAN A+B+C DALAM D
masukkan adunan A+B+C dalam adunan D.kaup balik adunan hingga sebati.


7. WATERBATH PADA SUHU 160 SELAMA 40-45 MINIT.
kalau korang pakai loyang spring..balut bawah loyang guna aluminium foil supaya air tak masuk..bile korang letak dulang tu dalam air nanti..rumah aku aluminium foil takde..so aku guna loyang biasa je..suhu nih yang aku tak faham..ke oven mak aku dah season..aku gune suhu 160..45 minit tak masak lagi..tambah 20 minit lagi..tak masak jugak..tambah lagi 20 minit n tambah suhu 180..geram aku..masak jugak akhirnye..korang kene faham k..suhu ikut oven masing2..kene check gune lidi..kalau lidi licin dah masak la tuh..bila dah masak cepat-cepat keluarkan sejukkan dulu sebelum keluarkan dari loyang..


tada!! ni la hasilnye..i suke..melt in mouth kalau korang makan time panas..


okay sebab aku guna loyang biase..nak kuarkan mestila kene terbalikkan kan?jadi aku tak sabar sangat..tak berapa sejuk lagi dah terbalikkan kat papan cake dulu..pastu nak terbalikkan balik tak boleh..melekat..hehe..jadi korang tengok betapa gebunye kek aku belah bawah nih..=)

ni the second time aku buat punye kek..

first time punye gambar yang nih..


aku menyirap asal kek aku tak naik..aku rasa sebab meringue aku tak betul..but even though tak naik tapi rasa masih sama..=)

second time jadi!

so..

PRACTISE MAKE PERFECT !

buat petang...malam tu jugak habis..Asyraf asek keluar masuk amik cake..happy tengok die makan..

sebab cake nih memang rasa cheese n milky budak2 punye taste..=)

but i is not budak2 tapi suke je..how?

sebab aku monster ape2 pun makan..hehe =)

amirul cakap sedap..=)

jadi korang tu jela..

till then

Assalamualaikum..


Lot's Of  Love,
Mrs.Zairi.




You may also like

Tiada ulasan: