LET'S COOK: THE DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE.

/
0 Comments
Bismillah

Assalamualaikum

hye korang

minggu lepas kan aku ade project "cake-to-bake" kat rumah mak aku..

semua sekali 5 biji cake..tapi 1 tak okay..4 lagi lazat..hehe

hari nih nak share 1 resipi ngan korang

time aku tengah tukar2 channel tv kat rumah mak aku terbukak la channel TLC 707 kat ASTRO

terus aku stick kat channel tu..nak tau sebab ape?

sebab

Nigella Lawson tengah baking!

aku suke sangat tengok Nigella masak..sebab resipi die sume simple2 tapi sedap..nom nom nom..=)

kebetulan aku pn tengah nak buat Devil's Chocolate Cake 

ade survey2 resipi..tapi bile tgk Nigella terus jatuh hati nak buat resipi die..over sangat i..=)

okay..jom la kite baking ala2 Nigella Lawson..hehe

aku ade ubah sikit resipi nih..sebab resipi nih ade guna 'dark brown muscodova sugar'..ha! mane kau nak cari! sebab tu aku ubah ikut bahan2 di dapur rumah mak aku di Malaysia.


THE DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE



ni resepi asal di Nigella Kitchen:

resipi yang aku dah ubah suai ikut dapur Malaysia di sini:

FOR CAKE:

BAHAN A:
50 g  COCOA POWDER
100 g  BROWN SUGAR
250 ml  AIR PANAS MENDIDIH




COCOA POWDER
Dalam resipi asal guna best quality cocoa powder..aku rase yg best quality rase die lagi pahit kot..aku tak pernah beli cocoa powder mahal2 macam Van Houten punye brand..aku beli yg murah2 je..500g RM6.90 kat Natural Bake Ayer hitam..nape asik aitam je?memangla! rumah mak i kat aitam k..

BROWN SUGAR
Dlm resipi asal guna dark brown muscodova sugar..jenuh nak type name sugar nih..aku tak pernah dengar nama sugar nih..tapi aku tengok kat name die ade brown tu..aku pn rembat je la brown sugar yg ade kat rumah tu..hehe..tadi aku ade google nama sugar nih..tgk kat image tekstur sugar tu cam gula merah pn ade..tapi rumah mak aku takde gula merah..k bye..=)

AIR PANAS MENDIDIH
Dlm resipi asal guna boiling water(dapur omputih)=air panas mendidih(dapur malaysia) hehe..smile..=)


BAHAN B:
125 g  BUTTER
150 g  CASTER SUGAR


BUTTER
Dlm resipi asal guna soft unsalted butter..tapi aku guna buttercup je..sebab! unsalted butter mahal..hehe

CASTER SUGAR
Dlm resipi asal die guna caster sugar jugak..sama..


BAHAN C:
225 g  TEPUNG GANDUM
1/2 sudu teh  BAKING POWDER
1/2 sudu teh SODA BIKARBONAT



TEPUNG GANDUM
Dlm resipi asal guan plain flour=all purpose flour..tapi aku guna...tepung gandum..hehehe..sukati aku je kan..

BAKING POWDER & SODA BIKARBONAT
Dlm resipi asal guna benda sama..satukan 3 bahan di atas dan ayak beberapa kali kalau tak nak kek anda semua ketul2 ye..


BAHAN LAIN:
2 sudu teh  ESEN VANILA
2 biji  TELUR


ESEN VANILLA
Dlm resipi asal guna vanilla extract..tapi ruma aku ade esen vanilla je..jadi...layan je la..

TELUR
Dlm resipi asal guna 2 large eggs..tapi aku guna je telur yg ade kat ruma tu..

itu je bahan-bahan nye..aku rase okay jela...tak susah pun bahan nye kecuali korang nak jugak cari 'DARK BROWN MUSCODOVA SUGAR' aku tak kuase nak layan..

LET'S COOK!


STEPS:

1.PANASKAN OVEN PADA SUHU 180
aku selalu terlupa nak panaskan oven..hahaha.=)

2.LARUTKAN BAHAN A
letak cocoa powder+brown sugar dalam bekas..pastu tuang air panas mendidih tadi..kacau hingga larut..ketepikan.

3.PUKUL BAHAN B
pukul butter + caster sugar hingga gebu dan pucat.

4.MASUKKAN ESEN VANILLA
masukkan esen vanilla...pukul sebati.

5.MASUKKAN TELUR & TEPUNG
pas korang dah pukul sebati dgn vanilla tadi..pecah kan sebiji telur..pastu cepat2 masukkan sesenduk penuh tepung yg dah diayak tadi..pastu masukkan telur kedua..dan masukkan baki tepung yg ade.pukul sebati.

6.KAUP BALIK ADUNAN DENGAN BAHAN A
last skali korang kaup balik adunan dengan bahan A yg kite dah larutkan tadi..guna spatula..aku gi masukkan bahan A tu dalam adunan pastu pukul guna mixer..mixer dah la high speed..muka aku dah macam orang gi berperang kene air cocoa..hahah..ni hasil sebelum di bakar..



7.BAKAR PADA SUHU 180 SELAMA 45 MINIT @ HINGGA MASAK
Dlm resipi asal adunan nih bahagi 2 dan bakar pada suhu 180 selama 30..tapi sebab loyang aku ade 1 je..and malas nk tunggu lama as all of u know aku mmg tak sabar..aku bakar skali je adunan nih guna loyang 9 inch selama 45-1 jam..lebih kurang ar tuh..korang cucuk ar guna lidi kalau nak tau dah masak ke belum.ni hasil lepas bakar..


cuma aku tak puas hati sebab kek nih kurang naik..tapi takpe..first time..try n error..hehe

okay ni la hasil kek yang dah siap..


boleh je kalau korang nak licin kan..tapi aku tak pandai..so konon atas nih aku buat ombak2 kecil..hahah..tapi sedap okay..cumanye..manis sikit..next time aku rase kalau buat lagi kene kurangkan gula kat frosting tu..

nak resipi frosting..?

ade kat sini..


till then

Assalamualaikum


Lot's Of Love,
Mrs.Zairi










You may also like

Tiada ulasan: