LET'S COOK : MEE GORENG SEMPOI !

/
0 Comments
Assalamualaikum

hye korang

haa? ape?

kenapa tajuk entry aku merepek kerepek?

sukati aku la..blog aku..hihi =)

okay..semalam sibuk mengemas tak larat nak masak nasi dan lauk untuk makan malam..

so..kite masak mee goreng..

let's cook !!

MEE GORENG SEMPOI !

BAHAN-BAHAN:

MEE KUNING
kalau yang paket kecil tu 1 paket je..kalau paket besar korang separuh kan la ea..

BAWANG BESAR
separuh biji ye..mak mertua aku cakap kalau masak rencah banyak baru sedap.

BAWANG PUTIH
6 biji..

CILI KERING KISAR
2 senduk or 2 senduk setengah..aku suke pedas..dah tuh aku gi letak 1 senduk setengah je..dah tak pedas!..aku ingat 1 senduk setengah tuh dah banyak takut terpedas sangat..tapi tidak rupenye..

KICAP
sebaik-baiknya kicap pekat..tapi kalau takde kicap pekat pun takpe..guna je kicap yang salu kita tuang kat nasi tu pun bole..macam aku..ruma memang takde kicap pekat..jadi tuang je la kicap salu untuk nasi tuh.sukatan plak ikot korang..tuang sikit gaul dulu..sampai tahap kehitaman yang korang inginkan ye.

MINYAK MASAK
2 senduk..guna senduk yang sama yang korang akan cedok cili nanti..minyak kena banyak time masak cili ye..kalau idok..tak masak la gamaknye cili korang tu ye..

SOS
ni pun optional..sebab mee aku tak pedas..konon kalau letak sos cili lagi pedas la kan..tapi itu sume konon-konon je la..tapi kalau letak sos sedap jgk..mee akan jadi lembab..sukatan pun sukati korang..tengok kadar kelembapan yang korang inginkan.

FISH CAKE
1 keping..ni optional kalu korang takde atau taknak letak pun tak pe..nak ganti fishball pun bole.

TOMATO
1 biji di belah 6..ni pun optional..bagi sape2 yang tak suke tomato tak payah la letak..aku letak sebab mak aku kalau masak mee memag letak tomato..jadi dah biasa dengan tomato didalam mee goreng.

TAUGEH
segenggam tangan. ni pun optional..kalau korang suke taugeh boleh la letak banyak sikit..i is love togeh so much..hihi..=D

TELUR
sebiji je..optional jugak..takde pun takpe.



STEPS:

1.TUMBUK BAWANG BESAR & BAWANG PUTIH
@
BLENDER BAWANG BESAR,BAWANG PUTIH,CILI KERING
macam aku belom ade blender lagi..jadi The Hub beli kan cili kisar siap je..so aku tinggal tumbuk bawang dengan bawang putih..bagi korang yang ade blender..beli cili kering lagi berbaloi2..bole kisar terus dengan bawang dan bawang putih.

2.PANASKAN MINYAK
ye..2 senduk ye kawan-kawan.

3.TUMIS BAWANG BESAR,BAWANG PUTIH & CILI KISAR
bagi yang gune tumbuk..tumis bawang besar dengan bawang putih dulu..dah naik bau masukkan cili kisar.
bagi yang gune blender..tuang je sume yang ade dalam blender tu..tumis hingga cili masak atau garing.

4.MASUKKAN FISHCAKE
masukkan fishcake selepas korang masukkan cili..kire korang masak fishcake nih dengan cili tuh sekali laa.

5.MASUKKAN TELUR
bila cili dah garing..boleh la korang masukkan telur..gaul sebati dengan cili yang dah garing tadi.

6.MASUKKAN MEE
jangan tunggu lama..pas masukkan telur kacau sebati dengan cili yang dah garing..terus masukkan mee..gaul mee dengan cili sampai sebati ye..

7.MASUKKAN TOMATO
dah masukkan tomato kacau bagi sebati dengan mee

8.MASUKKAN KICAP & SOS
masukkan kicap sedikit demi sedikit..gaul sebati..sebab kalau korang tak gaul sebati nanti ade yang hitam ade yang tak hitam..pas tu jangan salahkan aku yeh!..dah puas gaul dengan kicap korang masukkan pulak sos..pun sama..masuk sikit-sikit..gaul sebati..sampai tahap yang korang nak..dah puas hati biar jap atas api...

9.MASUKKAN TAUGEH
aku memang suke masuk kan taugeh time mee dah masak dan tinggal tutup api je..nak tau kenapa?sebab aku suke the crunchiness of the togeh..ayat aku memang mengade sangat kan..ye..aku xsuke togeh lembik bile makan mee..tapi bagi korang yang xsuke togeh rangup..dah gaul sebati ngan mee bole biar sebentar atas api supaya togeh tu lembut.
kalau aku masuk je togeh gaul2  sebati terus tutup api..pas tu terus cedok masuk pinggan ngap!ngap!..monster la katekan..heheh=D


dah siap dah..senang kan?ade soalan tak?

ape die?kenapa tak letak garam?

okay mak aku cakap sebab mee dah ade garam..kicap pun ade garam..sos pun..tapi kalau korang nak letak jugak..bole lah..letak sikit time masak cili tuh.aku letak jugak sikit..sebab aku xguna kicap banyak..

dah okay?tu je..tengokla gambar nih..


nampak tak ade togeh yang banyak dan tomato..hihi..yang hijau-hijau tu timun jepun..pun sedap! crunchy! okay..sila jadi monster semua..hihihhi=D
okay..itu je untuk entry kali nih..

happy cooking people..=)

till then


Lot's of Love,
Mrs.Zairi






You may also like

Tiada ulasan: