LET'S COOK : KARIPAP FOR BREAKFAST

/
0 Comments
Bismillah

Assalamualaikum

hye korang..

aku sebenarnye ketandusan idea nak buat breakfast tau..

yela..sebagai stay-at-home-wife kan kau kena pikir nak makan ape untuk esok sume tuh..

plus aku kan baby dalam bidang kulinari nih..okay..poyo disitu..haha

masakan basic jela yang aku tau..tu pun kadang lupe...

kadang kan..sebelum tido mlm dah pikir untuk lunch esok..

cube pejam mata dan bayangkan dalam peti ais ade ape..

bila dah dapat idea tanye The Hub..die okay baru on..

The Hub jenis tak kisah..

jenis..'u masak je pape..i makan'

okay masalahnye wife die seorang isteri mithali..=D

nak jugak tau die nak makan ape..so selalunya memang we all brainstorming idea nak masak ape..eventhough takde la brainstorming mane pun..hahah..=)

so nak di jadikan cerita ade la ber-chatting dengan ex-colleague merangkap housemate n terus jadi kakak aku..hehe..

nama die YUN..sejak masing2 dah mendirikan rumah tangga..amatla jarang berjumpa..macam sorang duduk kat alaska..sorang duk turki..jauh x?aku tak check map..i tak suke geo..bye..

Yun la yg suggest kat aku buat karipap nih..

aku ingat susah..tapi rupenye tak..senang je..

Yun cakap inti tu masak je macam masak kari..

dulu aku ade jugak nampak mak buat..tapi aku buat2 tak nampak je..sekarang menyesal dah tak guna..hehe..padan muka aku.

firasat hati mengatakan bahawa The Hub bakal tersenyum kecil nampak karipap ni nanti sebab die tau aku macam mane..hahaha..=)

tapi sebab tak nak bagi die boring asek makan jemput2, lempeng, nasi goreng....cuba jugak buat...n...hasilnye ..... JADI !!!

i'm a happy wife..=)


okay jom aku bagi resipi yg mudah ni..


KARIPAP MUDAH

BAHAN UNTUK INTI:

KENTANG
aku guna 4 biji..potong dadu

BAWANG BESAR
aku guna suku je

BAWANG PUTIH
bawang putih aku biasa guna 6-7 biji

IKAN BILIS
ikan bilis aku guna sejemput.kopek.

SERBUK KARI
aku guna serbuk kari ikan 2 sudu besar

GARAM
aku guna suku sudu

AIR
agak2..sebab nak empuk kan kentang


STEPS:
1.TUMBUK BAWANG,BWG PUTIH & IKAN BILIS..TUMIS.
korang tumbuk bawang,bawang putih dan ikan bilis..pas tu panaskan minyak..tumis bahan tumbuk tadi..

2.MASUKKAN SERBUK KARI+GARAM
agak2 bahan tumbuk tadi dah layu masukkan serbuk kari n garam..kacau rata..biar sampai pecah minyak.maksudnye disini minyak untuk tumis tadi jgnlah terlalu sikit..

3.MASUKKAN KENTANG.
bila bahan tumis dan kari dah naik bau boleh la masukkan kentang yg dah dipotong dadu tadi..kacau rata..

4.MASUKKAN AIR.
masukkan air hingga paras kentang...kecilkan api skit..

5.KENTANG EMPUK BOLEH TUTUP API.
kalau kentang xempuk boleh tambah air..jgn korang buat kari kentang berkuah plak..tunggu sampai kering airnye baru boleh angkat.sejukkan..brulah boleh buat karipap..

ni gambar inti saye,,=)




BAHAN UNTUK KULIT:

TEPUNG
aku guna tepung gandum..dlm 2 cwn.

MINYAK
minyak nih kena panaskan dulu..aku guna dalam 1 senduk minyak yg telah di panaskan

GARAM
agak je la..aku letak hujung sudu je..

AIR
air pn aku xsukat berapa..tgk korang uli sampai jadi doh tak melekat kat tangan.


STEPS:
1.TUANG TEPUNG + GARAM DLM BEKAS BESAR
korang letak dalam bekas besar..atau dulang ke..yg bole korang uli..aku uli dalam periuk...kau mampu? hahaha

2.TUANG 1 SENDUK MINYAK PANAS ATAS TEPUNG
tuang baik2 minyak panas tu..pastu korang gaul2 la tepung ngan minyak tu.

3.TUANG AIR SIKIT-SIKIT SAMBIL ULI
korang uli sambil letak air sikit2..sampai doh tu jadi doh yg tak melekat kat tangan ok.

4.BAHAGIKAN DOH KPD BULAT2 KECIL
bila korang dah siap uli..mcm aku..untuk adunan yg aku buat nih dpt 12 doh kecil.

5.GELEK DOH
dah bahagikan doh tu..korang boleh la start gelek korang punye doh guna penggelek..rumah aku takde penggelek ye..aku guna gelas kaca hokey..pastu dah gelek die xbulat aku amik mangkuk tekap atas tepung yg aku dah gelek td..baru comel..nampak tak keazaman seorang isteri nak buat karipap pertama dlm hidupnya..hahah...aku ckp kak The Hub aku gelek guna gelas kaca..pastu die ckp nape tak guna botol kicap?haha..aku xtau die bergurau ke betul2..=)

6.LETAK INTI..DAN KELIM.
letak la inti banyak..pastu kelim tepi die..biar inti xterkeluar..aku kan stress sebenarnye bile beli karipap inti secuput gile..amboi kedekut sangat peniaga nih..bukan kau jual karipap tu 1 seposen pun kan..berpada2 la..tak rugi memberi....sbb stress baik buat sendiri..letak inti banyak2..puas hati kau ngap2 mcm monster..=)

ni la hasilnye...=)


ada lagi yg lain..tp tak snap sbb tak comel..haha


ni proses menggoreng


ni yg dah siap goreng..agak gelap colour karipap nih..tapi tak hangus ye!=)

korang bole buat banyak pastu simpan la dlm peti ais..

nk goreng keluarkan dulu dlm 15 minit..kalau x nnt die melekat2..

k dah..tu je..

secial thanx to yun sbb bg idea nk buat karipap..hehe

till then people..

Assalamualaikum.



Lot's Of Love,
Mrs.Zairi









You may also like

Tiada ulasan: