LET'S COOK : MY FIRST EVER PAVLOVA

/
0 Comments
Bismillah

Assalamualaikum

hye kamu kamu semua..

ye..lame tak update entry..

sebab..

The Hub cuti

jadi aku pn apply cuti kat blog nih..=)

cuti hari tuh bercuti di rumah mak aku

jadi bile balik rumah mak sindrom monster menguasai diri ini..hehe

hoih!

memang tak bole berenti makan..

sume mak masak sedap..

hancus diet air aku..

masalahnye..

air pun tak pandang hokey..

tu tak balik rumah mak melaka lagi..

balik melaka jadi monster lagi..

mak-mak masak memang sedap ek!

tibe aku masak asek tak jadi je..

takpe

practise make perfecto!

kena jadi mak baru sedap agaknye air tangan nih..=)

so hari nih jom la kite practise buat pavlova..

seminggu jugak aku dok google-ing resipi..

resipi tak susah pun

tengok wajah pavlova itu hari2..

pastu mak aku call aku tanye mak..

'mak..hari tu lily buat pavlova sedap x?'

mak jawab

'mak tak suke la..manis sangat...'

mak aku memang jenis tak suke langsung benda manis2 nih..

plus

The Hub pun tak suke manis-manis..

plus

juri tetap aku sebelah rumah nih..wak..bandek n abg zack sume ade masalah gula..

plus

aku suke aku buat time tuh jugak habes..

orang perasan terror mmg cam tuh..!

bile habes time tu jugak..

mcm best sgt..hahah!

terus nak buat lagi..

berkobar2..=)

jadi kena consider semua perkara2 di atas
sebelum buat..

kang tak pasal buat xde orang makan!

pembaziran disitu ye

pasti The Hub tak suke..

tapi aku insist nak buat jugak..

jadi aku kurang kan gula dalam pembuatan pavlova disc aku..=)

walaupun dah seminggu ushar2

percubaan pertama masih dalam zon

 TRY & ERROR

jadi bile tak jadik aku tak salahkan diri aku..

haha..boleh gitu..?

habes nak salahkan sape?

jangan risau

aku tak salahkan sape2..=)

so 

let's cook!

MY FIRST EVER PAVLOVA



bahan untuk pavlova disc:

4 BIJI  PUTIH TELUR
1 CWN  GULA CASTOR
1 S/K   ESEN VANILLA
1 S/B  TEPUNG JAGUNG
1 S/K  CUKA


4 BIJI PUTIH TELUR
telur itu haruslah pada suhu bilik ye semua.asingkan kuning telur dengan hati2..nak putih telur je! setitik pun taknak telur kuning tuh!

1 CWN GULA CASTOR
tapi aku guna setengah cawan sahaja..setelah mempertimbangkan keselamatan org sekeliling aku.=)

1 S/K ESEN VANILLA
1 sudu kecil je ye..untuk hilangkan rase hanyir telur itu..

1 S/B TEPUNG JAGUNG
ayak tau!

1 S/K CUKA
cuka makan ye..ade cuka tak makan punye ke?aku tak tau..


bahan untuk topping:

1/2 CWN FRESH CREAM
 KIWI
STRAWBERRY
ANGGUR

1/2 CWN  FRESH CREAM
sebab aku tak snap fresh cream aku..aku pinjam en.google punye..time kasih en.google!=)

KIWI,GRAPE,STRAWBERRY
fresh fruit yg masam..xsemestinye buah2an diatas..buah bole ikut citarasa masing2.


bahan-bahan die senang je kan?

STEPS:
1.PUKUL PUTIH TELUR
pukul putih telur..pastikan pukul putih telur dalam bekas kering..begitu juga dengan alat pemukul..pukul sampai kembang & foamy..

2.MASUKKAN GULA SIKIT-SIKIT
bila putih telur dah foamy korang dah boleh start masukkan gula sikit-sikit...sesudu-sesudu ke..sampai habis..

3.PUKUL SAMPAI BERKILAT
bila gula dah habis..pukul putih telur tadi hingga kental dan berkilat..

4.MASUKKAN CUKA & ESEN VANILA
masukkan cuka dan esen vanilla...pukul lagi hingga sebati..

5.MASUKKAN TEPUNG JAGUNG
masukkan tepung jagung yg dah di ayak..kaup balik guna spatula.

6.TUANG MERINGUE ATAS BAKING PAPER
tuang meringue atas baking paper..sedia untuk dibakar.


aku kan tak kuase nak lukis bulat kat baking paper tu..jadi aku masuk dalam plastik je..


pastu pipe jadi bentuk bulat..dah tu..fill in the blank..=)


ratakan atas die guna spatula.siap!


7.BAKAR PADA SUHU 150 SELAMA 1 JAM-1 JAM 15 MINIT
bakar pada suhu 150 selepas 30 minit boleh turunkan suhu kepada 130..bile dah masak jangan terus bawak keluar..biar die dalam oven dulu..renggangkan sikit pintu oven..

8.SEJUKKAN DISC
sejukkan disc sebelum letak topping ye..

9.PUKUL FRESH CREAM
sementara tunggu disc sejuk korang bolehla pukul fresh cream korang..aku sejukkan bekas dan alat pemukul kat tempat beku dalam sejam sebelum aku guna untuk pukul fresh cream.

SEBELUM

SELEPAS

10.HIAS PAVLOVA IKUT CITARASA.
aku tau korang kreatif..hias la cane pun yg korang suke..janji korang happy time makan..=)


this is mine..

nih jela tahap kekreatifan aku..=)

tapi sebenarnya pavlova disc aku tak berapa jadi..

aku rasa aku tak beat well..

aku tak beat sampai kilat..

tapi rase die still sedap..=)

The Hub bole makan more than 1 slice maksudnye sedapla tu kot..=)

aku rase kalau makan time sejuk lagi sedap kot..

okayla..tu jela...

till then people..

Assalamualaikum..



Lot's Of Love,
Mrs.Zairi





You may also like

Tiada ulasan: