LET'S COOK : ROSE STEAMED BUN

/
0 Comments
Bismillah

Assalamualaikum

olaa~~

ola is hye okay..

no no no !

bukan OLAF..

OLAF tu snowman dalam cite FROZEN..

cerita Frozen tu boleh tahan best la..aku siap tengok both version..english n malay.. 

Olaf sangat comel dengan hidung carrotnye..

'hai saya Olaf..saya suka pelukan hangat!'

amboi Olaf..!

aku suke Olaf..

instead of the princesses..

okay..berhenti cerita pasal Olaf..

today..

jom la kite masak-masak..

aku tau korang mesti dah bosan kan..

asek entry DIET je..

macam orang lain tak DIET pulak..

macam aku sorang yang DIET..

orang lain pun DIET tapi takdelah over macam aku..

okay..itu persepsi masing-masing ye..

aku kan tengah buat testimoni ke atas diri aku tentang keberkesanan minum air putih dalam kehidupan seharian kita..

kalau berkesan best la nak cite..

sebab diri sendiri dah test..

nih tak test..nk gebang-gebang cite..

HELO0O0O~

talk to my hand la kan..

plus

aku dah tunjuk korang progress on DAY 9 kan

lose weight okay..

semua minum air putih sekarang!

=)

okay..

sekarang jom kite cite pasal masak plak.

hari tu mase aku google-ing

aku teringat satu resipi nih..

ROSE STEAMED BUN

aku pun try ar

actually this is my second time buat resipi nih

the first one...

jangan ketawe ea..

TAK JADI !

mungkin masa tu aku ade masalah berurusan dengan Mr.Yis 

now i know how to handle it..=)

so 

let's cook !

bahan-bahan pun tak banyak..

LET'S COOK : ROSE STEAMED BUN




bahan-bahan:

  TEPUNG GANDUM
  AIR SUAM
YIS SEGERA
  GULA



10 SB TEPUNG GANDUM


4 SB AIR SUAM.
maaf..gambar air sebenar tak snap..ni gambar dah larutkan gula dalam air..hihi.


1/4 sk yis segera


1 sb gula


TEPUNG GANDUM
resepi asal guna 10+1 tablespoon unbleach flour.adakah aku gigih nak mencari unbleach flour itu..jawapan nya TIDAK.aku guna 10 sb tepung gandum sahaja.ade jugak aku survey resipi lain diorang guna tepung kek..firasat aku mengatakan bahawa guna tepung kek lagi lembut kot..itu firasat je la..aku belum cuba lagi..

AIR SUAM
resipi asal memang guna 4 sb je..dah tu masa aku buat tak cukup pun air nak buat uli..aku tambah je air biasa sikit masa uli tu.

YIS SEGERA
1/4 sk..aku guna sukatan yang sama..=)

GULA
resipi asal kan guna 1 sb je gula..tapi aku tambah lagi 1 sb gula due to bun nih takde filling..next time aku buat..aku rase aku kena tambah lagi 1 sudu gula..maksudnya 3 sb gula..or tak payah tambah gula tapi letak filling.


P/S: SB - SUDU BESAR...SK - SUDU KECIL..=)

STEPS:
1.LARUTKAN GULA + AIR SUAM


eh..gambar nih lagi skali..maafkan saye..=)

2.TAMBAH YIS DALAM LARUTAN GULA+AIR
masukkan yis dalam larutan gula +air suam tadi..pastu biar sampai yis tu berbuih2.



sebelum


selepas

3.LETAK TEPUNG DALAM BEKAS BESAR.
ye..dalam bekas yg boleh di uli..aku macam biasa..periuk..=)



4.TAMBAH YIS PADA TEPUNG.
lepas yis korang tu dah berbuih2 bukan main..boleh la korang campur yis tu kat tepung..



5.ULI SAMPAI TEKSTUR DOH LICIN
kalau masa uli air tak cukup bole je tambah dengan air biasa..tapi jangan banyak2.nanti terlembik pulak.uli sampai licin..


nih pun tak berapa licin tapi tangan dah penat..


6.TUTUP DAN BIARKAN SEBENTAR.
korang biar die rest jap..aku biar dalam 30 minit gitu la..

7.BENTUK KAN SEPERTI INI.
okay lepas dah rest kan doh..korang uli sikit keluarkan angin die..pastu bentukkan macam nih.



8.POTONG DOH KECIL KEPADA 3-4 BHGIAN
korang boleh potong kepada 3-4 bahagian..nak 5 pun boleh..ikut sukati korang..aku guna pisau biasa je..memasak nih kan eksperimen macam dalam makmal sains..=)



9.GELEK JADI BULAT
gelek sampai jadi bulat..pastu buat besar..sedang..kecik..kecik sangat..kan ade 4 bahagian kan..buat size berturutan cam tu.


tak bulat sangat sebab aku takde penggelek!


10.SUSUN BERTINDIH.
pas korang dah gelek menggelek..korang susun bertindih macam nih.yang size paling kecik paling last.maksudnye letak yang besar pastu amik yg size sederhana tindih atas besar..pastu amik size kecik tindih atas sederhana.faham kan?


asal 3 je nih?yang 4 punye tak snap..hihi..


11.GULUNG
korang gulung dari bawah ke atas k..maksudnye dari size yg kecil.




12.POTONG DUA.
pas korang dah siap gulung tu korang potong dua..macam nih.



13.KEMASKAN BAHAGIAN BAWAH ROSE.
pas korang potong..bawah bunga tu akan leper..mane ade bunga rose macam tu..jadi korang pepandai adjust la jadi macam nih.


gambar atas BELUM adjust
gambar bawah SELEPAS adjust


14.ULANG STEP TADI SAMPAI DOH HABIS
buat la korang sampai doh tu habes..=)dah siap biar rest dalam 15 minit..



15.KUKUS 15 MINIT.
kukus 15 minit..aku kukus dalam rice cooker..hihi..bayangkan la aku gigih balut penutup periuk dengan tuala sebab mak aku pesan kalau kukus kek kek kuih kena balut penutup die..kalau tak nnt air menitis kena kek dah tak cantik.aku masak air guna cerek pas tu aku tuang dalam rice cooker 1/3 periuk..dah tu aku tunggu..aku takut bile ade bunyi pelik2..takut periuk meletup..hahah!


sebelum


selepas

maaf ye kabur sebab wap..=)

dah cukup 15 minit matikan rice cooker..biar 3-5 minit sebelum buka tutup periuk..

hasilnye..

okayla..

blooming roses..

sebenarnya resepi asal ade guna pewarna untuk jadikan rose lagi fancy..like pink..red..

tapi The Hub tak suka artificial colour..

nanti die tak makan..

pembaziran berlaku..

the taste was so-so la..

tengok bahan pun tau kan..hihi

pas nih korang nk letak filling boleh la..

letak filling coklat ke kaya ke..jem strawberry ke..

pape pun bole..

letak kat part yang korang tindih2 tadi tu.

so ni la hasilnya..=)



bun nih makan time panas-panas sedap!

okay people..

tu je entry untuk kali nih..

till then

Assalamualaikum




Lot's Of Love,
Mrs.Zairi





























You may also like

Tiada ulasan: